woensdag 12 maart 2014

Vastelaovend



Vasteloavend 2014 is weer voorbij en wat achterblijft is confetti in je bloed, een pijnlijke weemoedigheid in je botten en de bewustwording dat je weer een jaar moet wachten op dit feest. In de krant van afgelopen weken werden enkele artikelen gewijd aan dit fenomeen. Wat is Vastelaovend, waar komt het vandaan en wat voor een gevoel hoort daarbij?

Om het vooraf te verraden: het antwoord op de vragen weet ik niet, ik heb die kennis niet in huis en kan niet voor anderen spreken. Ik weet wel dat er iets is, een gevoel dat ik Vastelaovend niet voorbij kan laten gaan, ik moet er aan deelgenomen hebben. Niet dat ik alle Vastelaovesdagen vrolijk, uitbundig en springend in de omgeving rond huppel, soms verre van dat. Dan sta ik in een rustig hoekje en kijk vol verwondering naar hetgeen zich rond mij af speelt. Een deinende massa, met daartussen spelende en soms slapende kinderen. Een zingende massa, soms uitbundig schreeuwend, maar vaak ook ingetogen ‘schunkelend’ op een melancholische melodie. Een consumerende massa, die zich te goed doet aan drank en spijs. Soms te veel, heel vaak ver binnen de marges.


Maar vooral een vrolijke massa, waarin plezier de hoofdrol speelt en waarbij een omver gestoten glas of een per ongeluk aangetikte medespringer met een tolerant knipoog wordt opgelost. Een massa waarin hilarisch straattheater het spontane in de mens naar boven haalt, want waar laat een feestvierder zich publiekelijk door drie onbekenden de haren, handen en voeten met gerstenat ‘verzorgen’? Dat is wat de Vastelaovend allemaal mogelijk maakt. Misschien kun je het vergelijken met naturisme of zo je wilt met nudisme, je geeft je namelijk bloot. Gekleed en toch bloot, want eigenlijk wordt iedereen, net door het verkleden, een blanco individu en daarom gelijk aan de ander. Verschillen, die anders door statussymbolen zoals kleding, functie, auto, gecreĆ«erd worden, vervagen en vallen weg.

Dat maakt wat het is, een wereld waarin iedereen als individu gelijk is aan de ander, waarin geen status nodig is, want je bent dan wel clown, leeuw, draak, geisha of zeerover, onder dat ‘pekschke’ zijn we allemaal gelijk, zoals we ooit op deze wereld kwamen, blootgewoon.