maandag 19 oktober 2015

Breekbaar

Onder de titel 'Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte' presenteert presenteert het museum Bonnefanten tot 31 januari 2016 een tentoonstelling over het gebruik van keramiek door 20e en 21e- eeuws kunstenaars. Zowel uit internationale museum- en particuliere collecties zijn er meer dan 250 topstukken te zien. 

Nu vind ik niet alles wat ik er gezien heb een topstuk, enerzijds is dat smaak, anderzijds beschik ik misschien niet de kwaliteiten om een en ander te beoordelen. Dit maakt echter niet uit, misschien is een stuk in mijn optiek niet mooi, dan vind ik het toch indrukwekkend hoe de kunstenaar een en ander bedacht en geconstrueerd heeft, daarbij sta ik soms versteld van de technische vaardigheden, welke men moet bezitten om het voor elkaar te krijgen. Zo is er dus voor iedereen wat te zien en kun je een aantal uurtjes vertoeven in de breekbare wereld van Ceramix.

Een paar smaakmakers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

donderdag 15 oktober 2015

Middenkamp



Is het glas nu half vol of half leeg? Moeilijke vraag, meestal zit er nog wel iets in het glas, al is het maar een klein slokje of misschien zelfs alleen maar lucht. Het is ook zo’n vraag waar je alle kanten mee op kunt, want de vraag achter de vraag is, dat men wil weten hoe je over iets of iemand denkt, hoe je geestelijke toestand er op dat moment uit ziet, hoe je je voelt.

Vaak, heel vaak zit er dus gewoon nog iets in mijn glas, ben ik niet voor of tegen en bevind ik me ergens in het midden. Helaas ben je daardoor voor anderen ook een twijfelaar, iemand die geen stelling neemt, iemand die geen menig heeft. En dat zijn nou conclusies waarover ik zonder twijfel wel een mening heb. Natuurlijk heb ik een mening, ik heb zelfs vele meningen, want ergens in mijn grijze hersenmassa werkt het op zo’n manier, dat ik zowel de voor- als nadelen zie, dat ik mensen een veilige vluchthaven toewens, maar ook vind dat ze zich in redelijke mate moeten aanpassen aan de nieuwe situatie, dat iedereen zelf mag beslissen over een eventueel einde van zijn leven, maar dat het geen willekeur mag worden, dat je kinderen kunt opvoeden met je eigen normen en waarden, maar dat er ook algemene ‘richtlijnen’ zijn. Dat ik in Zwarte Piet en negerzoenen nog nooit enig kwaad heb gezien, maar dat mensen hier best anders over kunnen denken, dat ……
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik was dan ook zondagavond blij toen mijn dilemma eindelijk eens een keer op tv onder de aandacht werd gebracht door Arjen Lubach. Daar werd uitgelegd dat de zo bekende ‘voor-‘ en ‘tegenkampen’ weliswaar steeds op irritante manier op de voorgrond weten te dringen, maar dat het kamp tussen deze twee extremen vele malen groter is. Hij pleit dan ook voor het oprichten van het zogenaamde ‘superkamp’. Afgezien van de naam ‘super’, is dat nou precies de plek waar ik me in bevind, de plek waar je niet met een eenvoudig ‘voor’ of ‘tegen’ uit de voeten kunt, maar waar je heen en weer slingert tussen voor en tegen en je eigenlijk niet wilt kiezen tussen deze twee uitersten. Natuurlijk is er nog plek in Nederland en natuurlijk zitten er slechteriken tussen en natuurlijk moeten die terug naar het land van herkomst, maar hier over besluiten mag geen 5 jaar te duren. Natuurlijk mag je kiezen over je eigen vertrek uit dit leven en natuurlijk hebben artsen opdracht dit zo lang mogelijk te voorkomen, maar zullen we de eigen wens, liefst op papier vastgelegd, wel kunnen respecteren? Natuurlijk mag je de opvoeding naar eigen zicht inrichten, maar kun je wel rekening houden met de anderen in onze maatschappij?

Het klinkt allemaal zo simpel en dat is het in feite ook, als je maar ergens in het midden gaat staan en je even de moeite neemt rondom te kijken, dan zie je veel meer mogelijkheden. Lieve extreme voor-tegen-oneliner-schreeuwers, ik ben niet op zoek naar uitersten, laten we elkaar ergens in het midden ontmoeten en eens alle kanten op kijken, dan komen we er wel uit. We vinden dan zeker de beste oplossing voor iedereen en is het glas altijd half vol, dan wordt dat kamp in het midden, dat zogenaamde ‘superkamp’, echt super en wel voor iedereen.