donderdag 24 januari 2013
Afstempelen
Woorden zijn woorden en hoewel men dezelfde letters gebruikt en het woord hetzelfde geschreven wordt, kan het zo maar zijn dat gebruikers van dat woord er een andere betekenis aan geven. Momenteel is een kwart van Nederland in de ban van het woord afstempelen.
Schaatsend Nederland wil graag afstempelen, zij kunnen daarmee aantonen dat ze aan een of andere officiële schaatstocht hebben deelgenomen, de stempelposten op een goede manier gepasseerd zijn en de finish op tijd gehaald hebben. Niet officiële deelnemers kunnen niet afstempelen en zijn dan ook aangewezen op hun eigen sterke verhalen. Het is voor hen te hopen dat een of andere lokale of landelijke tv-zender opnames van hun gespartel maakte.
Een andere kwart van Nederland zit thuis met de neus in de teletekst of op de flikkerende monitor van hun pc te kijken. De centrale verwarming staat zeker niet op de hoogste stand, toch loopt het zweet langs hun lijf. Ze hebben het warm, want zij hopen dat hun aandelen/obligaties niet worden afgestempeld en daarmee hun nominale waarde verliezen. De waarde van de obligatie verdwijnt dan als sneeuw voor de zon, zij komen daarmee in een financieel wak en halen niet de beoogde financiële finish. Zij willen geen stempeltje ontvangen, zij willen geeneens op tv of radio, zij willen niet dat Nederland hun blamage te weten komt.
Afstempelen: hetzelfde woord met een totaal andere betekenis, het ligt maar aan de situatie waarin je verkeert.
Het is dus best gevaarlijk om aan te nemen dat je iemand begrijpt. Spreekwoorden en waarheden, zoals bijvoorbeeld ‘een man, een man, een woord, een woord’, ‘de daad bij het woord voegen’ en ‘een goed woord voor iemand doen’ worden dan ook heel dubieus. Daarmee is de helft van Nederland dus bezig met afstempelen. En als je me nu vraagt wat de andere helft van Nederland doet, geloof me maar op mijn woord, die kijken in het woordenboek en zien: 'af-stem-pelen (stempelde af, h. afgestempeld) van een stempel voorzien: aandelen ~ op 50% de nominale waarde tot 50% verminderen; 'af-stem-pe-ling v (-en).
Labels:
Algemeen,
Column,
Geschiedenis,
Taal
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten