dinsdag 24 december 2013

Het sociale internet



Als je het in de tijd van de mensheid bekijkt, is internet een eendagsvlieg, eigenlijk nog minder dan dat. Een eendagsvlieg, die binnen een halve seconde tegen de vliegenmepper is opgevlogen. Jong dus, internet is heel jong. Toch is het een fenomeen, dat onze leefomgeving sterk beïnvloeden, waarschijnlijk meer dan we nu beseffen.

Lange tijd hebben we ons op dit nieuwe medium veilig gewaand, een simpel bericht van een ‘klokkenluider’ (wat een analoge uitdrukking) plantte ons weer met beide benen op de aarde. Weinig is nog veilig op het internet, alles wat je er op doet of plaatst, is door anderen te zien of  te lezen en in het foute geval, zijn die anderen niet je vrienden. Tot zo ver de slechte zaken in samenhang met internet, er zijn ook mooie dingen te melden. Neem nou de gedachte dat internet ons minder sociaal maakt, dat we steeds vaker met een beeldschermpje voor onze neus zitten, in onze eigen wereld kruipen en de mensen om ons heen vergeten. Hierdoor zou het elkaar eens diep in de ogen kijken of het tête-à-tête met elkaar de dialoog bedrijven, sterk verminderen en wij uit elkaar groeien. Het schrikbeeld daarbij is dat we straks alleen nog maar via de digitale snelweg met elkaar communiceren. Er zijn echter ook ontwikkelingen met onverwachte positieve gevolgen. Neem nou het internetwinkelen, wij bestellen via een website en laten het product lekker thuis bezorgen. De pakketdiensten zijn ons hier zeer dankbaar voor, want zij barsten van het werk. Regelmatig past het product niet in de brievenbus en treffen zij niemand thuis, de economische ontwikkelingen dwingen mensen vaak met z’n tweeën te werken. De bezorger mag het pakketje natuurlijk niet voor de deur laten staan, er zijn asocialen die deze pakketten verzamelen. Dus stroopt hij/zij de huizen in de nabijheid af, om te zien of daar wel iemand thuis is. Daar wordt het pakketje dan in bewaring gegeven. Thuisgekomen vindt je in je analoge of digitale brievenbus het bericht, dat het pakketje is bezorgd op huisnummer x in jouw straat. Aangekomen op genoemd adres ontstaat daar plotsklaps het sociale element van internet: je komt bij mensen aan de deur, waar je al lang niet meer of mogelijk nog nooit geweest bent. Er volgt een gesprek, een afspraak om hun toekomstig pakje bij jouw te komen halen, mogelijk zelfs een uitnodiging voor een borreltje.

Internet lijkt dan ook sterk op de analoge maatschappij. Zeker zijn er negatiever zaken, er is kommer en kwel, leugen en bedrog, maar er zijn ook leuke zaken en het is aan ons om daar de juiste en positieve onderdelen uit te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten